BRAKEN-OO(g)ST ÉÉN GROTE BOOMGAARD

Dit is een initiatief van obs jongLeren

Het verloop van ons fruitbomen-Project

1 december 2016 17:06

Hoe ons fruitbomen-project verliep, Soms moeizaam, soms overwachts vlot. Wij, Mirthe en Sterre van ons Green-team gingen in elke klas ons fruitbomenproject presenteren. De kinderen reageerden enthousiast. In elke klas hingen we een intekenlijst. Direct daarna hebben we ons fruitbomenproject in de nieuwsbrief van onze school gezet. Alle ouders waren nu ook op de hoogte. En dan maar afwachten hoeveel aanvragen er komen. Na enkele weken waren er een paar enthousiaste reacties. Dat kan beter dachten we. In het voorjaar kwam de kans om, via onze collectanten van het Oranjefonds, flyers te verspreiden in de wijk. Met als gevolg ,nog een paar enthousiaste reacties. Ook nog maar even mailen naar de plaatselijke moskee. Daar ligt een mooi open grasveld. Resultaat : geen reactie. Jammer maar niet opgeven. Onverwachts gingen er twee gemeenteboompjes dood. Deze boompjes stonden voor en achter onze school. Hoera! dat worden twee fruitbomen erbij voor ons project. Drie weken geleden leek het ineens wel heel licht op ons schoolplein. Drie leuke gemeenteboompjes zomaar op een woensdagmiddag omgezaagd. De kinderen van school waren verontwaardigd. Altijd van negatief iets positief maken. Dus de drie omgezaagde bomen vervangen door drie pruimenboompjes leek de kinderen een goede oplossing. Onze fruitboomteller liep gestaag op. In onze gemeente was een bosbessenteler die ermee ophield. Van hem konden we goedkoop blauwe bessenstruiken kopen. Die keuze was snel gemaakt. We hebben 35 al grote blauwebessenstruiken gekocht en geplant in ons boomgaardje van school. Dat wordt volgend jaar oogsten. Een paar struiken hebben we in grote cementkuipen geplant. Die staan nu op ons grote schoolplein en bij de hoofdingang. We zijn hier heel blij mee want de struiken hebben mooie witte bloesem, lekkere grote bessen en rode blaadjes en takjes in de winter. De totale teller van ons fruitbomenproject staat nu op 15 fruitbomen ( appel,peer,pruim,perzik en blauwe bessenstruiken).Om de aanvraagplekjes te verduidelijken hebben we vorige week foto van de fruitboomplekjes gemaakt. Terwijl we daar mee bezig waren kwam er een mevrouw naar ons toe die vroeg wat we aan het doen waren. Na onze uitleg werd ze enthousiast en zei: Ik wil wel een Mirabella-boompje. Ze legde uit dat dit een pruimenboompje is, met kleine pruimpjes, die vroeger veel gegeten werd. Leuk, die voegen we nog toe. Ze wees ons een mooi plekje schuin tegenover haar huis. Tevreden over hoe het allemaal gegaan is sturen wij nu de naar de gemeente toe.

De gemeente moet de plekjes goedkeuren. De meeste fruitbomen zijn al gekocht, samen met de paaltjes en een net voor de blauwe bessenstruiken. We moeten nu nog wel op zoek naar een speciale appelsoort voor een oudere mevrouw uit Turkije. Het is een rode appel, niet supergroot. Zij vertelde ons dat ze daar als klein meisje herinneringen aan heeft.

En dan nog het leukste : het aanplanten van de boompjes door de nieuwe eigenaren. Zo gauw dit mogelijk is maken we daar een filmpje van.

Groetjes van,

Sterre en Mirthe van het Greenteam van obs jongLeren in Drunen

 
Dit is ook interessant...

Initiatief

nubewustleven

Initiatief

New world society

Initiatief

kleine wildernis