Project Bouw Jeugdcentrum.

Dit is een initiatief van Stichting La Oportunidad


Project Bouw Jeugdcentrum.

Situatie Schets:

Elke dag leven er ongeveer 2.000 kinderen in de straten van Armenia, Colombia. Ongeveer de helft hiervan leeft en woont op straat en hebben geen thuis. De overige 1.000 kinderen worden door hun ouders de straat opgestuurd om geld te verdienen voor het gezin. Dagelijks zie je deze kinderen onder andere het afval op straat doorzoeken om spullen in te leveren die te recyclen zijn. Ze lopen de hele stad af met zakken vol met lege flessen, glas, karton of plastic. Ook zie je ze vaak jongleren of spullen verkopen voor stoplichten of drukke wegen in de stad. Anderen bedelen in het centrum en proberen op deze manier dagelijks aan geld te komen voor de familie. Weer anderen prostitueren om aan hun geld te komen.

Basis onderwijs is gratis maar brengt andere kosten met zich mee, zoals de aanschaf van schooltenue, boeken, schriften en dergelijke en hier is vaak geen geld voor beschikbaar. De kinderen worden in plaats hiervan de straat opgestuurd om geld te verdienen. Veelal komen ze in contact met andere straatkinderen en worden overgehaald om het ouderlijk huis definitief te verlaten en het geld dat ze verdienen voor zichzelf te houden.

Op straat wordt 80% van de kinderen geëxploiteerd, ze worden bedreigt en verplicht om het geld dat ze verdienen af te dragen aan oudere kinderen, volwassenen of bendes. Deze bendes dreigen niet alleen de kinderen maar hun hele familie te vermoorden als ze niet meewerken en (een gedeelte) van hun geld inleveren.

85% van de kinderen die op straat leven gebruikt drugs zoals lijm, marihuana of Bazuko om hun problemen te vergeten en hun hongergevoelens te stillen. Door het snuiven van onder andere lijm komen ze in een roes terecht wat te vergelijken is met het dronken zijn door alcohol. Ze vergeten hun problemen op dat moment even en krijgen een goed gevoel door het gebruik. Door veelvuldig gebruik raken de kinderen in een dromerige toestand die soms gepaard met hallucinaties. Aangezien deze straatkinderen hele dagen achter elkaar lijm snuiven treed er naast deze hallucinaties ook bewegingsstoornissen op en lijden ze aan geheugenverlies.

Erg populair is ook het gebruik van ‘Bazuko’ het is relatief goedkoop en makkelijk aan te komen. ‘Bazuko’ is een drugs gemaakt van een mengsel van cocaïne, heroïne, bijtende soda en ammoniak. Vergeleken met ‘Bazuko’ is crack gezond. De ‘Bazuko’ tast de hersenen ernstig aan. Niet alleen ga je er van hallucineren maar bij veelvuldig gebruik eet het letterlijk je hersenen weg. Hoewel het ongeveer bij normaal gebruik 2 jaar  duurt voordat cocaïne echt verslavend wordt, wordt bij het gebruik van ‘Bazuko’ binnen enkele weken al gesproken van een verslavende werking.

 

Straatwerk:
In ons straatwerk project hebben we veel contacten kunnen leggen met de kinderen in de straat. Uit hun verhalen bleek dat veel van deze kinderen uit de armere wijken komen en eerst in de wijk zelf op straat ronddwaalden. Er was geen controle vanuit huis en langzaam maar zeker verbleven ze steeds langer en vaker op straat zonder terug te keren naar huis, waardoor ze uiteindelijk uit de wijk vertrokken om geld te verdienen in het centrum.

Preventie:

Stichting La Oportunidad wil zo veel mogelijk voorkomen dat kinderen op straat terecht komen. Om dit te realiseren openen wij een jeugd centrum in een van de armere wijken van de stad Armenia “La Mariela”. Het Jeugd Centrum is dé ontmoetingsplek voor alle kinderen en jongeren uit de hele wijk. Vanuit ons centrum ondernemen wij verschillende activiteiten voor de hele bevolking. Niet alleen richten wij ons op de kinderen in de wijk maar wij gaan ook aan het werk met de families van deze kinderen. Door middel van workshops en werkprojecten willen we zorgen dat de familie grip krijgt op hun zoon of dochter en er inkomsten gegenereerd kunnen worden om de kwaliteit van leven te verbeteren.


Wij doen dit door

Bouw en inrichting, Educatie, Therapie, Voorlichting

Op het gebied van

Armoedebestrijding, Ontwikkelingssamenwerking, Zelfredzaamheid, Zorg

Voor

(ex)verslaafden, Jongeren, Kinderen, Mensen die leven onder de armoedegrens

Wij denken 250 mensen met ons initiatief te bereiken.

In

Colombia
Dit is ook interessant...

Initiatief

Delivery2care

Initiatief

New world society