Populieren Plantdag

Dit is een initiatief van Brabantse Populieren Vereniging

Een geslaagde populieren plantdag in Schijndel!

22 maart 2016 19:15

Maandag 21 maart was de populieren plantdag in Schijndel. Leerlingen van ’t Kwekkeveld en de Vossenberg hebben de handen uit de mouwen gestoken en 250 jonge populieren aangeplant.

 

De dag begon wat regenachtig en de organisatie was even bang dat de populieren plantdag in het water zou vallen, maar dat was gelukkig niet het geval. De kinderen kwamen rond half 10 droog en wel aan bij Hotel de Weidonk. Daar kregen ze uitleg over het ontstaan van het populieren landschap en hoe het landschap er nu voor staat. Constatering was dat hout van de populieren hedendaags eigenlijk te weinig gebruikt wordt. Om de populier weer populair te maken heeft de organisatie een ideeënwedstrijd georganiseerd, ideeën voor producten van populierenhout. De kinderen hebben enorm hun best gedaan, maar er waren maar slecht twee winnaars van deze wedstrijd. Vitas en Lynn werden in Hotel de Weidonk tot winnaars gekroond. Vitas had een origineel idee voor een totempaal van populierenhout. Lynn had haar producten in het populierenlandschap geplaatst. Zo tekende ze onder andere een tafel, huis en bank van populierenhout tussen de populierenbomen. Ze waren blij verrast toen ze hoorden dat ze hadden gewonnen.

Na afloop van de presentatie en bekendmaking van de winnaars zijn de kinderen naar de plantlocatie aan de Spierkesbos vertrokken. Daar aangekomen kregen ze uitleg over de populierenstekken die ze gingen planten. Hoe hoog ze zijn, hoe ze geplant moeten worden en waar ze tijdens het planten erg op moeten letten. Wethouder Bart Claassen haakte daar op in en vertelde nogmaals over het belang van het populieren landschap voor Schijndel en het Groene Woud. De wethouder onthulde daarop aansluitend de plaquette die ter ere van de populieren plantdag is gemaakt. Een duurzame plaquette, want hij is gemaakt van verduurzaamd Brabants populierenhout. Samen met de twee winnaars plantte de wethouder de eerste populier. Ondertussen stonden de kinderen al te springen met de schep in de hand, want zij wilden natuurlijk dolgraag de populieren gaan planten. Toen het startsein was gegeven was de klus zo geklaard. ‘Zijn er nog meer populieren om aan te planten?’ vroegen verschillende kinderen nadat alle populieren geplant waren. ‘Dit is wel echt leuker dan les!’ zei een leerling van de Vossenberg. Het moge duidelijk zijn dat de kinderen enorm hebben genoten van de dag en weer een stukje wijzer zijn geworden over het populierenlandschap.

Nadat het planten was afgelopen kregen ze nog een aantal presentjes mee ter nagedachtenis aan de populieren plantdag. Zo kregen ze een echt Brabants populierenhouten lijstje, een Doeboek voor Groen Woudlopers, een sticker van het Groene Woud en een liniaal van Stichting Nationale Boomfeestdag. De organisatie was erg blij met het verloop van de dag. ‘De dag is voor ons zeker een succes. Het populieren landschap is weer een stuk fraaier geworden,  de kinderen zijn weer een stukje wijzer geworden en hebben bovenal erg genoten van de dag!’ vertelt Frank Nooijens vol enthousiasme.
Dit is ook interessant...

Initiatief

samen spelen

Initiatief

Ecodorp Boekel