Populieren Plantdag

Dit is een initiatief van Brabantse Populieren Vereniging

Nog 7 nachtjes slapen...

14 maart 2016 16:56

Over precies 7 dagen is het zover…, dan gaan leerlingen van groep 6 van ’t Kwekkeveld en de Vossenberg in Schijndel populieren aanplanten. De kinderen zijn dolenthousiast en staan te popelen om te beginnen, maar het is nog even wachten tot het zover is. Als organisatie hebben we de kinderen gevraagd of ze hun ideeën en gedachten over de populier en het Brabantse cultuurlandschap met ons willen delen. Hoe zien zij de populier? Wat betekent het voor hen? En waar kijken de kinderen tijdens de populieren plantdag naar uit?

 

‘Ik ga iets vertellen over de populier… De populier is vroeger geplant voor klompen en lucifers, maar nu niet meer. Nu is deze geplant voor producten, zoals een tafel, vloeren en nog veel meer.’  Zo vertelt een leerling van ’t Kwekkeveld. Het hout wordt tegenwoordig niet meer voor klompen en lucifers gebruikt, maar voor andere doeleinden. ‘De populier heeft zacht hout en daardoor kan je er veel van maken’. Allerlei producten noemen de kinderen op, van tafel tot en fruitschaal. De kinderen vinden dat de populier in Schijndel moet blijven groeien: ‘De populier hoort bij Schijndel!’

Het landschap is voor velen belangrijk. Een leerling van de Vossenberg schrijft: ‘Het bos is voor een deel gekapt en het is nu leeg in het landschap en het is nu niet meer mooi’. Verder zien de kinderen de populier als een hele hoge rechte boom en belangrijk voor dieren zoals vogels. ‘Ik vind het belangrijk dat de vogels nestjes kunnen maken in de populieren’. De kinderen zien deze boom als waardevol voor de natuur, maar ook belangrijk voor ons, voor de mensen. Zo schrijft een leerling: ‘Populieren geven zuurstof, dat is belangrijk voor de mensen’. Anderen beschrijven de populier als hun lievelingsboom, vet of cool en bij een enkeling had zijn opa ooit ook een populierenboom!

De kinderen kijken duidelijk uit naar de populieren plantdag en vooral het planten spreekt ze aan. Een leerling schrijft: ‘Ik vind het leuk dat we er een stukje bos bij gaan maken’. Een andere leerling schrijft dat ze nog nooit een boom heeft geplant, maar dat ze dat nu wel gaat doen op 21 maart. De kinderen hebben er enorm veel zin en wij, als organisatie ook. Over een week is het dus zo ver: de populieren plantdag in Schijndel!
Dit is ook interessant...

Initiatief

samen spelen

Initiatief

Ecodorp Boekel