Castellum aan de Rijn

Dit is een initiatief van onbekend


Castellum aan de Rijn

Korte omschrijving aanvraag

Bekostiging haalbaarheidsonderzoek voor de aanleg van water bij de herbouw van het Castellum de Hoge Woerd in de Meern.

 

Projectbeschrijving

Bij de realisatie van de wijk De Meern is veel historisch materiaal uit de Romeinse tijd naar voren gekomen. Om de band met het verleden te benadrukken wordt een Romeins fort  (Castellum) herbouwd. Het oorspronkelijke Romeinse fort was onderdeel van de verdedigingslinie langs de (Oude) Rijn. De relatie tussen het fort en het water is daarom belangrijk.

 

Door de gemeente Utrecht worden de plannen voorbereid om het Castellum te herbouwen. De oorspronkelijke locatie ligt inmiddels niet meer aan het water, omdat in de loop der eeuwen de ligging van de Oude Rijn is gewijzigd.

 

Vanuit historisch perspectief is de ligging aan het water van belang: het oorspronkelijke Castellum lag aan de grens van het Romeinse Rijk (limes) die werd gevormd door de Oude Rijn.

 

In de huidige plannen van de gemeente is bij de herbouw geen water opgenomen. Het water wordt in deze plannen verbeeld door een strook waarin heuveltjes worden aangelegd. De initiatiefgroep Castellum aan de Rijn wil bij de herbouw van het Castellum wel water aanbrengen om het oorspronkelijke beeld te herstellen en de oorspronkelijke functie van het Castellum beter te verbeelden. Realisatie van water biedt daarnaast mogelijkheden voor kleine commerciele activiteiten, zoals verhuur Romeinse bootjes (zomer) en "koek" en zopie" (winter)r.    

 

Over de aanleg van water heeft de initiatiefgroep gesprekken gevoerd met de gemeente Utrecht.

Met name archeologische waarden vormen een belemmering voor de aanleg van water. Diepe graafwerkzaamheden in de bodem zijn vanwege potentiele archeologische waarden niet toegestaan. Daarnaast bestaat de vrees dat door de aanleg van het water potentiele archeologische waarden niet of nauwelijks meer bereikbaar zijn.

 

De initiatiefgroep ziet echter mogelijkheden om wel een waterpartij aan te leggen waarbij aan bovengenoemde bezwaren tegemoet wordt gekomen. Hierbij wordt uitgegaan van een beperkte ontgravingsdiepte. Het gebied waar het water is bedacht, ligt voor een groot deel al lager. Aanleg van een langgerekte waterpartij die de oorspronkelijke Oude Rijn verbeeld, lijkt hier mogelijk.

 

De initiatiefgroep heeft samen met het adviesbureau Witteveen+Bos een plan van aanpak voor  een haalbaarheidsonderzoek naar de aanleg van water opgesteld. Met het haalbaarheidsonderzoek wil de initiatiefgroep onderzoeken of de aanleg van water inderdaad realistisch is.

 

Onderzoeksvraag

De centrale onderzoeksvraag is:

Is het mogelijk nabij het Castellum de Hoge Woerd een waterpartij aan te leggen die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • de ontgravingsdiepte is beperkt in verband met de aanwezige archeologische waarden;
  • na aanleg van het water blijven de archeologische waarden met beperkte inspanning bereikbaar;
  • er blijft voldoende water in de waterpartij staan, als hiervoor een bodemafdichting nodig is: hoe wordt deze dan vormgegeven?
  • zorgen voor voldoende waterkwaliteit zodat geen overlast voor omwonenden en bezoekers ontstaat;
  • beperkte begroeiing (geen hoge rietkragen) zodat het castellum en het water zichtbaar blijven.

Daarnaast wil de initiatiefgroep onderzoeken welke kosten hiermee gemoeid zijn en hoe deze kosten zich verhouden tot de aanleg van een strook met heuveltjes zoals opgenomen in het huidige plan.

 

Meerdere initiatieven voor een Castellum aan de Rijn

De initiatiefgroep onderneemt meerdere acties om water in te brengen in de plannen voor Castellum de Hoge Woerd. In de wijk loopt een handtekeningen-actie, inmiddels zijn er meer dan 120 bewoners die het initiatief ondersteunen. Daarnaast worden de plannen voor het water bij de Utrechtse politiek naar voren gebracht, onder andere bij een raadsinformatieavond.

 

Ter ondersteuning van de acties richting de politiek is uitvoering van het haalbaarheidsonderzoek van groot belang. Wanneer het haalbaarheidsonderzoek aantoont dat de plannen met het water realistisch en betaalbaar zijn, wordt de kans op succes vele malen groter.

 

Benodigd budget

Het benodigde budget om het haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren is 6.000,- Euro inclusief BTW. Via het idealenkompas willen wij de benodigde middelen verzamelen.

I


Wij doen dit door

Educatie, Ontmoeting

Op het gebied van

Cultuur, Geschiedenis, Lokale economie, Water

Voor

Buurtbewoners, Gezinnen, Jongeren, Ondernemers

Wij denken Duizenden mensen met ons initiatief te bereiken.

In

Utrecht




Dit is ook interessant...

Initiatief

NOSTALANDIA