HGW Lab

Dit is een initiatief van K.M.

Mobility Hack Son & Breugel

24 april 2020 16:10

Vooraf

Wij (het vrijetijdsteam) van Helicon MBO Tilburg hebben vanuit de jeugdraad in Son en  Breugel een probleem voorgelegd gekregen omtrent de busverbinding rondom Son & Breugel en omstreken.

Het was ons al snel duidelijk dat de tijden die busmaatschappijen Hermes en Arriva hanteren, niet goed aansluiten op de school- en stagetijden van leerlingen. Hierdoor komen leerlingen te laat op afspraken of school. Wij vinden daarom dat deze tijden beter op de activiteiten van de leerlingen moeten aansluiten.

 

Fase 1

In onze eerste fase zijn we samen met de jongerenraad samen gaan zitten en hebben we uitgezocht op welke manier we dit probleem het beste konden aanpakken. Hierbij hebben we ons in 2 teams verdeeld die beide naar een manier gingen zoeken.

Uiteindelijk is uit deze ideeën een gezamenlijk plan naar voren gekomen. We organiseren een Hackathon waarbij we samen met de leerlingen rondom Son en Breugel samen een plan bedenken. We zijn van mening dat je een probleem het beste kunt oplossen als je dit samen doet met de mensen die er ook echt last van hebben.

 

Fase 2

In deze fase zijn we met het gehele team aan de slag gegaan om de Hackathon zo goed mogelijk te laten verlopen.
 

We zijn langs gegaan bij scholen om posters en flyers uit te delen om leerlingen bewust te maken van de probleemstelling. Hierna hebben we de scholen opnieuw bezocht om te peilen of er leerlingen interesse hebben in de Hackathon.

Ook hebben we een locatie met catering geregeld voor de Hackathon. Hiervoor hebben wij sponsoring verwekt vanuit de Plus.

Onze Hackathon zal plaatsvinden op 2 maart 2018. We gaan er een succes van maken

We zien jullie daar!

 

Tijdens de dag

Vandaag was het dan de dag. Het project waar wij weken naar uit hebben geleefd. We hebben alles goed voorbereid en waren klaar om de Hackaton te beginnen. We hebben afgesproken om 9:00 op de locatie te zijn, genaamd Son & Breugel. Om 9:00 zijn we dan ook begonnen om alles klaar te zetten. Iedereen had zijn eigen taak, hierdoor verliep alles vloeiend en waren er nauwelijks problemen. Om 10:00 kwamen de eerste mensen al binnen. Na een kopje koffie en thee zijn we om 10:15 begonnen met de eerste presentaties. Hier werd verteld wat we precies gingen doen, en hoe we dat gingen doen.

Na een minuut of 10 gingen we de deelnemers verdelen in 3 groepen. Deze groepen gaan gedurende de dag samen zoeken naar een oplossing. Een oplossing voor het vervoer binnen en rondom Son & Breugel. Het begon met een paar workshops over hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Vanuit daar zijn we mensen op straat gaan bevragen. Dit was de basis voor brainstormen op veel verschillende manieren. Hier waren heel veel oplossingen door gevonden. Deze hebben we uiteindleijk per persoon geselecteerd welke we het beste vonden. Hieruit hadden we er een stuk 5-6 over gehouden. Met ideeën zijn we verder gegaan om tot één eindoplossing te komen. Dit was het eindresultaat, dat hebben we gepresenteerd aan de jury en die hebben een winnaar gekozen.

 

De dag erna

Ondanks dat hte evenement van te voren weinig concrete aanmeldingen had zijn er toch veel mensen spontaan binnen komen wandelen. 

De Hackaton begon met groepen van 6 personen, dat was een goede grootte. De introductie was goed en leerde ons verschillende mindset over oplossingen. De inventarisatie was interessant omdat we echt mensen op straat mochten vragen stellen. Daarna zijn we oplossingen gaan zoeken en daar kwamen heel veel variaten uit zoals nieuwste drone technologie, simpele app en extra (party)bussen die ingezet moeten worden. Dat je heel breed en creatief je brein kan laten nadeken zorgt voor hele interessante gedachtengangen en methodes.

Halverwege was er een goede lunch en volgende een presentatie van Studio Y. Deze gaf onze nieuwe informatie, die we nog niet kenden, en waarmee we verder gingen brainstormen voor onze ideeën. Wat erg goed was, was dat tussendoor ook ontspanningsopdrachten waren waarbij je je energie loslaat en voorziet van een impuls.

Uiteindelijk was het spannend en leuk om de oplossingen te presenteren aan de stakeholders. Deze reageerden positief. Al blijft de vraag of wat mee gedaan kan worden. De hamburger smaakte op het eind in ieder geval heerlijk, dat leidde tot een mooi eind van een leerzaam project.

20190118_Bevestiging wijziging dienstregeling buurtbus Son & Breugel Fred Tilburgs Hermes.pdf   
Dit is ook interessant...

Initiatief

Waste Away Game

Initiatief

Nederland 2.0